Chronische somberheid is niet \’gewoon\’

Allereerst: heb je last van zelfmoordgedachtes, blijf hier dan niet mee rondlopen en bel 0800-0113. Zij staan 24/7 voor je klaar en zullen altijd je te woord staan om samen met je te kijken naar de juiste hulp. Heb je dit niet, maar heb je wel depressieve gedachten die je belemmeren in je functioneren of je leefplezier ontnemen, dan is het een goed idee om hier hulp voor in te schakelen. De eerste keten hierin is je huisarts. Hij of zij zal je naar aanleiding van een gesprek en een aantal vragen uitsluitsel bieden. Er is namelijk verschil tussen een depressieve bui of chronische depressie.

Wat is het verschil?

Het verschil tussen een depressieve bui of periode (ook wel depressieve episode) en chronische depressie wordt eigenlijk al verklapt in de naam. Chronische depressie is langdurig en kun je onder geen enkel beding zomaar opeens vanaf komen. Een depressieve bui kan het gevolg zijn van een heftige gebeurtenis of een lastige periode. Hierbij kun je denken aan het overlijden van een naaste of de gevolgen van langdurig isolement (zoals sommige mensen ervaren als gevolg van de coronacrisis). In principe kunnen klachten dagen of weken aanhouden. Dit verschilt per persoon. Het is echter een ander verhaal wanneer dit maanden aan blijft houden of wanneer er zonder enige toedracht sprake is van deze klachten.

Wat is er aan te doen?

Zoals gezegd zul je als eerste aan moeten kloppen bij je huisarts. Die kan vervolgens kijken of er een oorzaak is voor je klachten en of er wellicht sprake is van iets anders. Veel depressieve klachten kunnen namelijk onderdeel zijn van een ander ziektebeeld. Als het inderdaad depressie blijkt te zijn, gaat er gekeken worden naar een passend vervolgtraject. Hierbij wordt er eerst gekeken naar therapie. Een psycholoog gaat dan met je in gesprek om te kijken of dit afdoende is en anders bestaat de mogelijkheid tot het inschakelen van een psychiater. Die kan namelijk ook medicatie inzetten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *